söndag 20 december 2015

Nu är vi redo.. Låt julen komma..

Har haft svårt att hitta jul-feeling. Tror det är vädret. 10grader & små blåsigt är inte juligt någonstans, men jag är rädd att man får vänja sig. Hade kunnat nöja mig med som det va i början av veckan. 2 grader minus & frost. Men nu har det slagit om & det ser ut som att detta milda vädret ska fortsätta.

Visst vi har advents pyntat, kollat underbara Adventskalendern, tänt adventsljusstaken varje söndag & köpt julblommor.

Men i helgen har jag dragit igång jakten på julfeeling i 100 knyck. Det är lixom nu eller aldrig, typ. För sen jobbar jag dom roliga hektiska julhandelsdagarna mån,tis & onsdag så jag lär nog vara lite slö på kvällarna och sen är det plötsligt julafton..

Så igår plockade vi undan, pyntade lite mer & lagade ett litet enkelt julbord till middag.

Idag började vi med pepparkaksbak & spellistan m julmusik har gått varm.. Ingen egen deg dock men det näst bästa "Eskelunds" pepparkaksdeg. Det som är roligt med att baka med barnen nu är att dom orkar hela vägen. Inte så att dom tröttnar efter en plåt.
Vi bakade hela degen, blev en massa "jesusbarn" stjärnfall samt Maria & Josef. Kul att barnen faktiskt vet varför vi egentligen firar jul. Jag är inte religös direkt. Mer traditions religös som gillar dop, kyrkbröllop & kyrkan för att det är fint, kultur & en härlig lokal. 

Förutom gubbar gjorde vi hand-pepparkakor...
Barnen tyckte det va jättehäftigt att äta sina egna händer.

Efter lunch vankades det kolapopcorn..Jag tycker knäck är läskigt. Dels för tänderna & för att barnen ska sätta i halsen.
Kolapopcorn blir nog en julfavorit ist för knäck hos oss. Men jag gör inte som i receptet o häller i formar utan rör faktiskt i lite mer popcorn än i receptet så att det verkligen bara täcker popcornen o inte blir så mycket överflöd av "knäcksmeten" som rinner ut under. Så goda!! Salta, krispiga & söta!! Receptet hittar ni HÄR!  

Efter det gick ungarna upp & lekte så jag tog itu med sillen. Dom salta sillfileerna (som vi säljer direkt ur tunna på jobbet) hade legat i vatten sen i morse & efter 6h va sillen lagom ursaltade. Kokade lagen, lät den svalna, skivade upp allt som skulle i burken. Allt ekologiskt såklart: Purjo, rödlök & apelsin.

Hoppas den blir lika god som den är snygg!!! 

Receptet är från Ernst jul förra året.. Ni hittar det HÄR!! 

Medans skinkan puttrade på spisen så pyntade jag & barnen deras rum.. Inte så stylish eller så men tjejerna älskar det!!
Girlangerna är loppisfyndade & det blå glittret blev inte sålt på julpryls-loppisen.
Agnes rum!

Och Astrids rum!

Så va skinkan klar. 

Jag köpte en färdig rimmad Havor skinka från "smak av Gotland" som jag kokte & griljerade med 3 olika sorters senap & Panko.
Blev hur bra som helst. Gott med lite Crisp & hetta m Dijonsenap på skinkmackan.

Är väl inte helt nöjd med att den inte har något insprängt fett..Och ser inte ut som jag vill att en julskinka ser ut. Men den va god! 

Så det blev den traditionsenliga, goa & ljumma skinkmackan till middag. Hade iofs önskat mammas "knäckebröd" ist för köpt vörtbröd. Men det funkade också.. MÅSTE baka "knäckebröden" nästa år. Det är inga knäckebröd utan vita, onyttiga, mjuka & naggade fyrkantiga kakor. Men dom är såååå goda! 

När Anders la Astrid drog jag igång det sista godiset...
Man brer jordnötssmör mellan 2st salta ritz-kex & doppar i mjölkchoklad. Hittade dock inga Ritzkex i år men "saltiner snacks" funkade bra. Samtidigt kollade jag på Solsidan.
Blev lite choklad över så imorgon ska jag nog doppa torkade aprikoser i resterna.. 

Och lite sent fick hyacinterna komma upp ur påsen & ta plats i mina solros lyktor..
Tror dom inte kommer överleva, doftar inget & är torra som fnöske, borde köpa nya. Får se om jag bryr mig om det. 

Det blir jul ändå! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar