fredag 11 september 2015

Dom där lunch-nudlarna & min "magkänsla"..

Har hittat en perfekt snabblunch när det inte finns rester. För finns det inte middagsrester hemma i kylen till lunch så är det lätt att jag köper något skit som en micropizza och tar hem till lunch. Och i somras när jag allt för ofta åt köpt potatissallad & "grillad kyckling"  alltså sådandär tunnskivad smörgås-mat i plånbok och åt. Vilket oftast resulterade i magkatarr. Det är slut på skit-luncher nu.

Nu har jag börjat inse att min kropp & mage mår bäst av att jag undviker animaliska livsmedel. Fast ägg, kyckling & fisk funkar rätt bra. 

Åt faktiskt en glass-strut idag för första gången på minst 1-2år och 2h senare började magen bubbla & ömma. Men det va värt det för jag har varit såååå sugen på dendär "Peanut butter love" Cornetto struten hela sommaren när den passerat i kassan. 

Äter sällan mejeriprodukter längre & när det väl sker är i form av en pytteklick kall sås typ tzatziki eller så. Jag gör mina smoothies på mandel eller havredryck, brer mackan med majonäs & steker i olja. 
  Vet inte vad det är men gissar på typ IBS eller nått. Orkar inte hålla på o utreda utan känner själv vad som funkar & inte funkar och anpassar mig efter det. Och har nog äntligen hittat en bra väg för min mage.

Men det jobbiga är att jag älskar ju en fin köttbit & det kommer jag fortsätta unna mig då & då. Men det där vardags"köttet" som lätt blir när man har barn typ falukorv, köpe-köttbullar & köttfärsås kan jag gärna skippa. Ska testa att bjuda barnen på vegetarisk köttfärsås framöver & satsa mer på kyckling & fisk.  


Men nu tillbaka till min nya lunchfavorit. Häromdagen när det närmade sig lunch började jag fundera på vad jag skulle äta så kom jag på detta. NUDLAR!!

Köpte en portionspåse m nudlar, själselleri & tofu. När jag kom hem smakade jag på buljongen i påsen som följde med nudlarna.. blääää! Den åkte i soporna.

Så jag gjorde såhär!!

Ingredienser:

En portion nudlar (släng buljong påsen)
1/2 liter vatten. 
1,5 tärning  ekologisk grönsaksbuljong  
1/2 tsk Gurkmeja för den fina färgen & för att det är så nyttigt.
1 morot
1 stjälk stjälkselleri + ev lite gröna mjälla blad från denna.
1cm fint skuren purjolök.
2cm tärnad tofu.

Koka upp ca 1/2 liter vatten med buljongtärningarna & gurkmeja. 
Lägg i nudlarna & koka i 4min
undertiden strimlar man purjo o stjälkselleri, skär tofun i tärningar & skalar moroten. När moroten är skalad så fortsätter du att skala moroten så får man tunna fina morots strimlor. 
När nudlarna är klara lägger man i tofun & grönsakerna & låter det stå i en minut typ.

KLART!!

Andra saker som nog är gott att stoppa i är små klyftor champinjoner/shiitake, strimlad "kinakål", större groddar, chili  mm mm Och nästa vecka ska jag testa att byta ut nudlarna mot bönpasta.


Så enkelt & mättande! Och för mig räcker detta till 2 måltider.

Så imorgon har jag en god, nyttig & mättande lunchlåda på jobbet! 

Ett långt inlägg om en enkel lunch.  Men som fått mig att inse att vegetariskt nog är det bästa för mig & min mage. Det knepiga blir att få det att funka i vardagen. Jag kommer nog inte bli helvegetarian men frukost & lunch kommer nog bli vegetariska (förutom ägg då) framöver. 

För magkänslan blir så mycket bättre, helt enkelt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar