måndag 30 mars 2015

Bröden är klara!!!!

1:a försöket!!

Igår kväll satte jag 2st surdegsgrunder (surdeg, vatten & mjöl) en av rågsur & en av vetesur, dom fick stå framme till lunch idag.

När jag kom hem på lunchen slängde jag i mig maten & sen satte jag igång att baka. 

En deg på rågsurdeg & en på vetesurdeg.. Vill ju testa båda.. 

Båda med vatten, vetemjöl special, salt & en gnutta jäst (typ 5g, kände mig lite feg & osäker på surdegen) och i degen med vetesur freebasade jag & hade i 1msk honung.. 

Sen fick dom jäsa & jag åkte tillbaka till jobbet.. 

När jag kom hem hade Anders flyttat ner dom i källaren då dom tagit ordentlig fart här uppe.. 

Dom va 3 gånger så stora & jag blev lite rädd att dom va överjästa.

Men jag fortsatte. Försökte själpa upp degen så försiktigt det gick på bakbordet & vek den sen bara en gång med hjälp av massa mjöl & degskrapa innan jag la dom på plåten. Först ut va rågsurdegsbrödet (det delade brödet på bilden ovan).. Det reste sig bra men jag hade det nog för långt ner i ugnen & efter 45min va det fortf rätt blekt men klart & med hård skorpa.. Vill dock ha en mörkare skorpa.


Vetesur degen hade jag inte mycket hopp om.. Helt platt & lös. La ena halvan i en form & andra rakt på plåten. Under tiden 1:a brödet gräddades tog dock jäsningen fart igen & dom växte lite. Väl i ugnen blev dom snabbt större. 

Det första brödet har jag delat & vi har provsmakat. Gott va både Anders & Agnes betyg! Agnes åt till&med kanterna!!!!! 

Väntar på att dom andra ska svalna.. 

Funderar på att testa imorgon igen & då passa på att vika degen under jäsningen

för ett håligare bröd..

Så himla roligt dethär.  Kommer bakas en heldel framöver gissar jag!  :-D Mycket bröd kommer det bli!! 

Övning ger färdighet!! 

Uppdaterat: rågsurdegen blev bäst!! 

Luftigare med rågsurdegen som antagligen har bättre fart..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar